Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF), Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya yönelik bir basın açıklaması yaptı. Federasyondan yapılan açıklamada Aile Hekimlerinin bu zorlu süreçteki ihtiyaçları, öneri ve taleplerine yer verildi.
“Sağlık Bakanımız Sayın Fahrettin Koca,
Basın açıklamasında yapmış olduğunuz “İhtiyacınız durumunda bana ulaşın” çağrınız bizi ümitlendirmiştir.
Ulusal salgın mücadelesini topyekûn verdiğimiz bu günlerde, çalışmalarınızı yakından takip ediyoruz. Bizler, Birinci Basamak Sağlık sisteminin temel taşı aile hekimlerinin çatı örgütü Sivil Toplum kuruluşu olarak; sorumluluğumuz gereği farkındalık ve halk bilgilendirmeleri başta olmak üzere yılmadan, yorulmadan, elimizden gelen en üst düzeyde katkıyı sunmaya gayret ediyoruz.
Sağlık çalışanlarının enfekte olmaları ve hayatını kaybetmeleri bizi derinden üzmektedir.
Sizlere, sahanın taleplerini iletmek ve desteğinizi almak istiyoruz.
Öneri ve taleplerimiz;
1. Aile hekimliği çalışanlarına aynı standartta ve sayıda malzeme dağıtılmamaktadır.
Birçok aile hekiminin muayene için tulum ya da gözlüğü eksiktir..
Ffp maskeler maalesef yetersiz sayıda kalmıştır. Bazı illerde 3 adet ya da 5 adet gönderilmiştir..
İhtiyaç belirlenip eşit şekilde dağıtılması gerektiğine inanıyoruz.
Ayrıca, siperlik, dezenfektan ve eldiven ihtiyacı da söz konusudur.
2. Esnek mesai uygulamasına uymayan illerimiz bulunuyor. ( Kastamonu, Balıkesir ..)
Bazı İl Sağlık Müdürlerimiz , Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ve Siz Sayın Bakanımızın yazısına rağmen ısrarla esnek mesai sistemine geçiş yapmadı. Çalışanlar bundan rahatsız… Virüs maruziyeti giderek artıyor.
3. 65 yas üstü hasta grubunun ilaç temini ve SGK reçete uygulamasinda yasal kısıtlılık devam ediyor.
Aile hekimlerinin bu hastaları görmeden ilaç yazmaları hukuksuzdur. Ev ziyaretleri bu dönemde olası virüs yayılımını çok arttıracaktır kaygısı taşıyoruz . Teletıp kanun düzenlemesi yapılmasını tavsiye ediyoruz.
4. Sağlık çalışanlarının hızlı antikor testlerinden geçmelerinin önemli olduğuna inanıyoruz.
5. İdari izinli olan kanser ve organ nakli hastaları , hamile sağlık çalışanlarının vekalet olmazsa ücreti kesileceği bilgileri veriliyor. Bu salgın döneminde ücret kesintisi haksız ve adaletsiz olacaktır diye düşünüyoruz.
6. Caydırıcı ve etkin bir sağlıkta şiddet yasasının en kısa zamanda hayata geçirilmesi gerektiğini düşünüyoruz.
Taleplerimizi içeren dosyalarımızı, Siz Sayın Bakanımız’ave Bakan Yardımcımız Sayın Emine Alp Meşe’ye geçtiğimiz aylarda ilettik. Talep edilmesi hâlinde tekrar ivedilikle ulaştırabiliriz.
7. Sağlıklı çocuk ve bebeklerimizin aile sağlığı merkezine izlemler için başvurmasının, salgın döneminde olası virüs maruziyetini doğurması riskine karşı 3 ay süre ile gebe,bebek ve çocuk izlemler için performans muafiyeti getirilmesini talep ediyoruz.
8. Salgın nedeniyle hayatını kaybeden tüm sağlık çalışanları görev şehidi sayılması ve karantina altına alınan sağlık çalışanlarının iş kazası ve meslek hastalığı yönünden değerlendirilerek pandemi tazminatı dahil tüm yasal düzenlemelerin yapılması yönünde taleplerimizi de sizlere iletmek istiyoruz.
9. Balıkesir İl Dernek Başkanımız Dr. Fevzi Turgut’ un esnek mesai uygulamasını hayata geçirmeyen İl Sağlık müdürüne yönelik sosyal medya hesabında yapmış olduğu eleştirileri nedeniyle iki ay süreyle açığa alınması bizi oldukça üzmüş ve motivasyonumuzu olumsuz etkilemiştir. Aile hekimi arkadaşımızın göreve iadesini ve hukuka aykırı soruşturmanın sonlandırılmasını talep ediyoruz.
Küresel salgında Ulusal mücadeleyi en iyi şekilde yaparak, halkımızın yüksek bilinci ve sağlık çalışanlarımızın fedakarca ve özveri ile çalışmaları sonucunda;
Geleceğe umutla bakmayı diliyor,
Saygılar sunuyoruz.
Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu“