Ana Sayfa Yazar Cafe Durum Tespiti Yapmak

Durum Tespiti Yapmak

Durum Tespiti Yapmak

General, hasta askerleri ziyaret etmek için, sahra hastanesine gitmiş. Hasta askerlerden birinin karyolasına yaklaşmış, “Geçmiş olsun asker, senin neyin var?” diye sormuş.

“Benim ayağımda çıban var, komutanım,” demiş.
“Nasıl tedavi ediyorlar?”
“Tentürdiyotlu bezle siliyorlar efendim.”
“Faydası oluyor mu?” diye sormuş general.
“Evet efendim,” diye cevap vermiş asker.

Sonra, yandaki yataktaki askerin yanına gitmiş ve onun da basuru olduğunu öğrenmiş. Onun da tendürdiyotlu bezle silinerek tedavi edildiğini ve fayda gördüğünü öğrenmiş.  Komutan, “Bir isteğin var mı?” diye sormuş, asker, bir isteğinin olmadığını söylemiş. Daha sonra üçüncü yataktaki askerin yanına gelen komutan, yine neyi olduğunu sormuş. Asker, “Efendim bademciklerim şiş ve tendürdiyotla siliyorlar ve faydası var,” demiş. Komutan, “İstediğin bir şey var mı?” diye sorunca; asker, “ Evet efendim,” demiş ve eklemiş, “Tendürdiyotlu bezle silme işine ilk önce benim boğazımdan başlamalarını istiyorum,” demiş.

Hikâyedeki, bademciği şiş olan asker, durumunun farkında ve bunu çok güzel izah etmiş.
‘Durumunun farkında olmak’ çok basit bir şeymiş gibi görünmesine rağmen, ‘İlim kendini bilmektir’ sözündeki kadar zordur. İşin aslı bu olmasına rağmen herkes durumunun farkında olduğundan emindir. Kendi durumundan emin olan ama sıkıntısı olan birine, sıkıntısının nedenini sorsak; muhtemelen, yeterli para yokluğu, eşinin anlayışsız olması, devletin iyi yönetilmediği vb. gibi şeyler söyleyecektir. Bol parası olsa arzularını yerine getirecektir, eşinden daha çok anlayış görse sevildiğini hissedecektir, devlet iyi yönetilse işler tıkır tıkır yürüyecektir.

Şimdi bu istekleri tercüme edersek; arzuları hormonlar, duygular ve düşünceler belirler ki bunlar şahsın iç meselesidir. Eşinden daha çok sevgi beklemek; kişinin kendini yeteri kadar sevmediğini gösterir. (Sevse idi başkasından sevgi beklemezdi.) Devlet iyi yönetilse de yönetilmese de isteyen insan kendi sorununu çözebilir. Sonuçta sıkıntı asla insanın dışarısında değil içindedir.

Sıkıntı insanın içinden kaynaklanır diyenler, kendi durumunun farkında olabilirler.

Sizce bunu diyebilenler yüzde kaçtır?

[author image=”https://www.kulecanbazi.com/wp-content/uploads/2014/11/huseyin-guducu.jpg” ]Hüseyin Güdücü
drguducu@hotmail.com[/author]