Çok ünlü ve şık bir restorana giden adama, garson, saygıyla eğilip, masasını göstermiş. Adam masaya oturunca, hemen menüyü uzatmış. Adam menüyü inceledikten sonra, restoranın meşhur böreklerinden sipariş etmiş.
Garson çok geçmeden, elinde servis tabağı ile gelmiş, cebinden çok gösterişli bir maşa çıkarıp, onunla börekleri servis ederken, gülümseyerek “Efendim biz burada hiç bir şeye ellerimizle dokunmayız,” demiş. Adam, “Çok güzel,” demiş. Garson, “Burada birinci önceliğimiz temizliktir, bu konuda çok titiz davranırız,” demiş. Adam etkilenmiş ve memnuniyetle, “Çok güzel,” demiş.
Garson, müşterinin memnun olduğunu görünce adeta coşmuş, hevesle devam etmiş, “Tuvalete gitmekle ilgili bile bir kuralımız var. Önlüğümüzün üzerindeki şu ipi görüyor musunuz?” Adam, “Evet, bütün garsonların önlüğünün üzerinde bu ipi gördüm ve doğrusu ne işe yaradığını merak ettim,” demiş.
Garson son böreği servis ederken, “İdrar yapacağımızda, fermuarı açıp, organımıza bağlı bu ipi çekince, organ el değmeden çıkıyor ve işimizi görüyoruz,” demiş. Adam, “Peki onu tekrar nasıl yerine koyuyorsunuz?” deyince, Garson, “Diğerlerinin ne yaptığını bilmiyorum efendim ama” demiş ve elindeki gösterişli maşayı gösterip, “Ben bu maşayı kullanıyorum,” demiş.
Hikâyedeki garsonumuz, öğrenmediği, özümsemediği, konuda konuştuğu için, yaptığı ile söylediği çelişmiş ve bir çuval inciri berbat etmiş.
Bir bilgi öğrenilmişse, o kişide davranış değişikliği olur, öğrenilmemişse olmaz. Örneğin; diş fırçalamanın faydasını öğrenen kişi, mutlaka dişini fırçalar, yoksa göstermelik fırçalar. Özümsenmemiş bilgi, kişinin kendisinin değildir. Kulaktan duyma bilgilerle yapılan konuşmalara ezbere konuşma, buna göre davranmaya da ezbere davranma deniyor.
Günümüzde ezbere davranışların çok fazlalaştığını hepimiz ibretle görüyoruz. Bir konuyu derinlemesine analiz edecek kapasitesi olmayan insanlar, kulaktan dolma, bir parça bilgi ile ahkâm kesmeye meraklı görünüyorlar. Hele bir de konu kutsal kabul edilen bir konu ise ezbere davranalar, bir damlacık duyma bilgiyle, sesini yükselterek terör estiriyor ve işler iyice çığırından çıkıyor.
Ezbere davranışlarla kendilerini ağırdan satmaya çalışanlar, bilmelidir ki, onların yaptıklarıyla, söyledikleri sırıtır. Bu durum hiç kimsenin gözünden kaçmaz, kimseye bir şey yutturamazlar.
Özümsenmemiş bilgiyle yola çıkmak, ‘Yarım hoca dinden, yarım doktor candan,’ hesabı, her an bir faciaya yol açabilirler.
[author image=”https://www.kulecanbazi.com/wp-content/uploads/2014/11/huseyin-guducu.jpg” ]Hüseyin Güdücü
drguducu@hotmail.com[/author]