Ana Sayfa Haber Canbazı Güncel Google’dan Sevgililer Günü Nedir? Sorusuna Anlamlı Yanıt

Google’dan Sevgililer Günü Nedir? Sorusuna Anlamlı Yanıt

Sevgililer Günü Nedir?

Özel günler ve önemli kişiler için doodle hazırlayan Google, 14 Şubat Sevgililer gününü de unutmadı. Tüm dünyada heyecanla beklenen günlerden biri olan ve milyonlarca çiftin günler öncesinden hazırlık yaptığı 14 Şubat Sevgililer Günü‘e özel sevimli Doodle’lar hazırlayan Google, Sevgililer Günü nedir? sorusuna yanıt getirdi.

Doodle‘lar diyoruz çünkü arama motoru devi Google sayfası her yenilendiğinde farklı bir Sevgililer Günü Doodle’ı çıkıyor kullanıcıların karşısına. Peki 14 Şubat Sevgililer Günü nedir? Neden kutlanır? İşte detaylı açıklamalar.

Sevgililer Günü Nedir?

Ülkemizde olduğu gibi pek çok ülke de bilinenen Sevgililer Günü, her yılın 14 Şubat günü birçok ülkede kutlanan özel gündür. Roma Katolik Kilisesi’nin inanışına dayanan bugün, Valentine ismindeki bir din adamının adına ilan edilen bir bayram günü olarak ortaya çıkmıştır. Bu nedenle yabancı ülkelerde “Valentine’s Day” olarak kutlanmaktadır. Günümüzde ise sevgililerin birbirine armağanlar aldığı, kartlar gönderdiği, özel yemeklere çıktığı bir gün olarak sürmektedir.

Sevgililer Günü Neden 14 Şubat’ta Kutlanır?

Çok eski bir gelenecek olan Sevgililer Günü’nün kutlamalara dönüşme nedenleriyle ilgili farklı iddiaları sizin için derledik. Valentine adlı aziz, duyduğu aşka sevdiği kadının karşılık vermemesi üzerine intihar etmesi ve kalbinin sevgilisine gönderilmesini vasiyet etmiştir. Bu olay üzerine bu aşk hristiyanlıkta bayram olarak kutlanmıştır. İlk kutlamalarda dinsel bir tören havasında olan bugün, 1969 yılında dini takvimden de çıkarılarak dini anlamda kutlanması sona ermiştir. Tahminlere göre 14 Şubat günü, tüm dünyada 1 milyar civarında kart gönderilmektedir.

Sevgililer Günü’nün şubat ayında kutlanma nedeni ise Şubat ayının aşk ile ilişkilendirilmesidir. Bu inanış antik çağlara dayanmaktadır. Antik Yunan takvimlerinde, Ocak ayı ortası ile Şubat ayı ortasının arasında kalan zaman Gamelyon ayı olarak adlandırılmıştı ve Zeus ile Hera’nın kutsal evliliğine adanmıştı. 15 Şubat, bereket tanrısı Lupercus’un onuruna, Lupercalia günü olarak kutlanmaktaydı. Bu tarihte Lupercus’un din adamları tanrıya keçi kurban ederlerdi. Kurban edilen keçinin derisi ile Lupercus’u simgeleyen din adamları, Roma sokaklarında koşturup, karşılaştıkları herkese dokunurlardı. İnanışa göre bu din adamlarının bu dokunuşu doğurganlıkları kolaylaşacaktı. Lupercalia bayramının arifesi olan 14 Şubat’ta genç erkeklerin genç kızların isimleri yazlı kura çekerek bayram boyunca ‘çift’ olma alışkanlığı vardı. 469′da Papa bu gayri-Hıristiyan bayramını yasaklayarak sadece kura çekilişine izin verdi. Ancak artık kuralarda kızların değil azizlerin isimlerini yazlıydı. 1381 tarihli Parlement of Foules adlı kitaba göre ise 14 Şubat Fransa’da ve İngiltere’da kuşların çiftleşme günü olarak bilinmekteydi. Bu nedenle sevgililer birbirlerine güzel sözler yazan notlar vermekteydi ve bu notlarda birbirlerine Valentine diye hitap etmekteydiler.

Kaynak: Mynet