GSK, gençlerin Toplum Gönüllüsü olarak sürdürülebilir sosyal sorumluluk projelerinde yer alması prensibiyle faaliyet gösteren Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG) ile Soma için el ele verdi.
Bu işbirliğiyle oluşturulan “Turuncu Pedal Hareketi” kapsamında, aralarında GSK Türkiye ve Kafkasya Bölgesi’nden Sorumlu Başkan Yardımcısı ve Bölgesel Genel Müdür Dr. Emin Fadıllıoğlu’nun da bulunduğu gönüllü GSK ekibi, 17 Ekim’de İstanbul’daki GSK Türkiye binasından bisikletlerle yola çıkıp, 3 gün boyunca Soma’ya kadar toplamda 244 kilometre pedal çevirdi.
Soma maden kazası nedeniyle bölgede yaşanan mağduriyetin giderilmesine katkı sağlamak ve bölge kadınlarının ekonomiye katılımlarını sürdürülebilir kılabilmek üzere hayata geçirilen bu projede, Soma Halk Eğitim Merkezi’ndeki dikiş nakış kursunu tamamlayan kadınlara, kat edilen her iki kilometre başına bir dikiş makinesi hediye edildi. Böylelikle kursu tamamlayan kadınların, bu makinelerle dikiş dikerek hanelerine katkı sağlayabilmeleri hedefleniyor.
Pedallar çevrilirken, gönüllü GSK çalışanlarının, Turuncu Hareket Sosyal Sorumluluk Kulübü ve Toplum Gönüllüsü gençler ile birlikte kadınlara, ekonomiye katkı sağlamaları amacıyla eğitim verdikleri Soma Halk Eğitim Merkez’inde 18-19 Ekim tarihleri arasında Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Katılımı konulu atölyeler de düzenlendi. 19 Ekim’de kadınların ve çocukların katıldığı çeşitli atölyeler düzenlenerek, birlikte öğrenme ve deneyimleme alanları yaratıldı.
“Turuncu Pedal Hareketi GSK Türkiye’nin topluma karşı sorumluluğunun bir kanıtıdır”
Toplum Gönüllüsü gençlerin de katılımıyla Soma Halk Eğitim Merkezi’nde düzenlenen açılışta söz alan ve sergi gezisine katılan Dr. Emin Fadıllıoğlu, GSK Türkiye’nin sadece içinde bulunduğu sektöre değil, sahip olduğu sosyal sorumluluk anlayışı ile topluma da hizmet götüren bir şirket olmayı hedeflediğine dikkat çekti. “Biz GSK olarak, dünyanın 115 ülkesinde, insanların yaşam kalitelerini artıracak sağlık çözümleri üretirken, onlara bu çözümleri en kusursuz şekilde sunabilmek için sadece işimizi iyi yapmakla yetinmeyip; aynı zamanda topluma karşı sorumluluk bilinciyle de hareket ediyoruz” diyen Fadıllıoğlu, Turuncu Pedal Hareketi’nin bu sorumluluk anlayışının en önemli örneklerinden biri olduğunu vurguladı. Fadıllıoğlu sözlerini şu şekilde sürdürdü: “GSK olarak sahip olduğumuz değerler ve topluma katkı sağlama misyonumuz gereğince Soma’da yaşanan duruma kayıtsız kalamazdık. Biz de bu nedenle, Soma unutulmasın diyerek bölge ekonomisine sürdürülebilir bir destek sağlamak amacıyla pedal çevirmeye karar verdik.”
“Kadınların güçlenmesi travmayı azaltabilir”
Projenin oluşturulmasından önce, Soma’daki temel ihtiyaçların saptanması ve en faydalı şekilde kurgulanması için Ağustos ayında 35 toplum gönüllüsü genç aracılığıyla saha araştırması yaptıklarına dikkat çeken TOG Genel Müdürü Evren Ergeç ise “Bu süreçte özellikle genç kadınların ekonomik açıdan güçlenmesinin, böylesi hassas bir dönemin atlatılmasında önemli olduğunu tespit ettik” dedi. Toplumsal fayda yaratacak projelerin sürdürülebilir ve toplumda kalıcı etki yaratacak kapasitede olması gerektiğine değinen Ergeç, şöyle devam etti: “Turuncu Pedal Hareketi projesinin uzun soluklu olması için Soma Halk Eğitim Merkezi ile çalışmayı son derece önemli buluyoruz. Bu projenin burada yaşayan tüm gençlere farklı sosyal sorumluluk projeleri için örnek olmasını umuyoruz.”dedi
Bisiklet turuna katılamayanlar da destek oluyor
Turuncu Pedal Hareketi, GSK Türkiye çalışanlarından oluşan sosyal sorumluluk kulübü Turuncu Hareket’in, Soma’da eşlerini ve yakınlarını kaybeden kadınlara karşı bir yardım kampanyası düzenlemek istemesiyle doğdu. Bu doğrultuda, bölgedeki ihtiyaçları daha önce de işbirliği yaptığı TOG desteğiyle belirleyen GSK Türkiye, bölge kadınlarına hanelerine ek gelir getirecek iş fırsatları ile tanıştırmak üzere eğitim vermeye ve eğitimlerini gelire dönüştürebilmelerine destek sağlamaya karar verdi.
Kamuoyunun dikkatini bir kez daha bölgeye çekmek isteyen Turuncu Pedal Hareketi, Türkiye Bisiklet Federasyonu İstanbul Bisiklet İl Temsilciliği desteği ile gönüllü GSK çalışanlarından oluşan 17 kişilik bisiklet ekibiyle yola çıktı. İstanbul – Bandırma – Balıkesir – Akhisar rotasını takip eden ekibin 20 Ekim’de Soma’ya varmasıyla, Soma Halk Eğitim Merkezi’nde dikiş makinelerinin hediye edileceği kursun sergisinin açılışı ve dikiş makinelerinin teslim edildiği bir tören düzenlendi.
GSK ve TOG yetkililerinin yanı sıra, yerel protokolden isimlerin de katıldığı törende, bisiklet turuna katılamayan GSK çalışanları ise, GSK Türkiye ofisinde yer alan kondisyon bisikletinde 200 km’yi tamamlamak üzere pedal çevirerek, daha fazla dikiş makinesi bağışına katkıda bulunurken, açılan TOG destek fonuna da bağış yaparak projeye destek oldu.