Ana Sayfa Yazar Cafe Hayatın Anlamı Nedir?

Hayatın Anlamı Nedir?

Hayatın Anlamı Nedir?

Hastalık hastası olan bir kadın, her yerde hastalığından bahsedermiş. Doktorlar ona sen hasta değilsin dediklerinde; siz benim hastalığımı teşhis edemediniz, benim çok önemli bir hastalığım var dermiş. Çevresindekiler ve doktorlar bu hastadan usanmışlar. Gün gelip hak vaki olmuş.

Rahmetlinin vasiyeti açılmış. Vasiyetin de, “Mezar taşıma koca harflerle, ‘şimdi hasta olduğuma inanacak mısınız?’ diye yazılmasını istiyorum,” yazıyormuş.

Hikâyedeki hanım, hasta olmak için sanki can atıyor. Tıpkı bu hanım gibi, bir dert sahibi olmaktan memnun olan insanlar var. Gerçekten bir sorunla mücadele etmekten hoşlanan, gerilimden hayat bulan insanların sayısı hiç de az değildir!

Eğer öyle olmasaydı hayatı tadından yenmeyecek insanlar ıvır zıvırı dert etmezdi, sen ben davasından, katil olmazlardı,  ‘bir derdim var, bin devaya değişmem’ diye türkü, ‘dertleri zevk edindim, ben de neşe ne arar,’ diye şarkı söylemezlerdi, kendi başını deremeyen gelin başı dermeye yeltenmezdi.

‘Hayatın anlamı nedir?’ sorusuna; ‘hayat mücadeledir,’ diyenler var. Bazıları bunu bir adım daha ileriye götürerek, ‘mücadele hayattır,’ diyorlar. Hayat mücadeledir ya da mücadele hayattır diyenler, mücadele ettiğimde var olduğumun farkındayım demek istiyorlar. Mücadele edilecek bir mevzu olduğunda, zihin hemen başkomutan mevkiine geçiyor. Başkomutan, ilk iş bedeni harekete geçirmek için duyguları ateşleyecek gerilimi yaratıyor. Böylece zihin ve beden yeni amaçları için mücadeleye hazır hale geliyorlar.

Zihin yeni amaç için hesaplar yapıyor, strateji belirliyor. Beden duygularla harekete hazır kıpır kıpır hale gelince, kişi yaşadığını hissediyor. Bir insan için, yaşadığını hissetmek muazzam bir kazançtır. Bu yüzden bu insanlar için sorun demek hayat demektir.

Mücadeleci bir yaşamı tercih edenlere, ‘zihni ile yaşayanlar,’ diyebiliriz. Sorun ne kadar büyük olursa, zihne o kadar çok iş düşeceğinden, zihin küçük istasyonlarda durmaz. Büyük bir sorunu yoksa hemen büyük bir sorun yaratır. Örneğin, ülkeyi kurtaracak projeler üretir. -Her ne kadar kimse kendisinden talep etmese de!- Bazen bu da yetmez, dünyayı kurtarmaya kalkışır. Eğer büyük bir sorun bulamazsa bu kez küçük sorunu büyütür yani pireyi deve yapar.

Zihin dediğimiz de egonun ta kendisidir. Ego gerilimden beslenir. Ego mücadele ederken, karşısına çıkan insana rakip hatta düşman gözüyle bakar. Kendine mani olan doğayı gözünü kırpmadan katleder.

Zihni sadece lazım olduğunda kullanıp, hayatla uzlaşma, çevreye uyum, insanlarla ilişkilerde kalbi kullansak nasıl olur?

[author image=”https://www.kulecanbazi.com/wp-content/uploads/2014/11/huseyin-guducu.jpg” ]Hüseyin Güdücü
drguducu@hotmail.com[/author]