İhtiyarların huysuz olma zorunluluğu yok ama galiba onlar bunu bilmiyor! Oysa uzunca bir hayat yaşamış büyük tecrübe sahibi insanın olgun olmasını beklenir.
Bir ihtiyar, ‘Gençliğim gitti,’ diye yakınıyorsa, bir gün gelecek gönlüme göre yaşayacağım diye diye gençliğini harcamıştır. Murat ettiği yaşamı şimdi değil de, bazı sıkıntılar ortadan kalkınca yaşayabileceğine inananlar, için; bugünler, yarınlara yatırım günleridir.
‘Yarınlara yatırım,’ büyük bir ihtimalle, çok acı çekmiş atalarımızdan miras bir bilgi. Bu bilgi akla yatkın ve masum gibi görünüyor ama bu bilgide, ‘Yarının için bu gününü feda et,’ anlamı gizli. Buna rağmen bu bilgiye göre yaşayanlar, gönlüne göre yaşamayı yarınlara ertelemeyi uygun buluyorlar.
Yarınlara yatırım niyetiyle yola çıkanları çok gördüm ama ‘Benim yarın dediğim gün, bugündür,’ diyenini ender gördüm. ‘Çiftçinin karnını yarmışlar da, kırk tane gelecek sene çıkmış,’ derler ya, aynı o hesap.
Yemeye, içemeye, sekse, gezemeye, gülemeye, eğlenemeye doyamamış biri ihtiyarladığında, hayatını ziyan ettiğinin farkına varıyor ve pişman oluyor. Böyle bir yaşamı tavsiye edenlere, en çok da bu tavsiyelere uyup, doya doya yaşayamadığı için kendine kızıyor. Pişmanlık ve kızgınlıkla için için yanan ihtiyar, kendinin yapamadığını yapanları görünce, içindeki ateş alevleniyor. Kendi pişmanlık ve kızgınlıklarını öfke olarak onlara yansıtıyor. Hatta onları günahkar, edepsiz, karaktersiz, anarşist, beni tahrik ettiniz vb diye suçluyor.
Günümüzde, gönlünce yaşam isteğinin önünde yığınla engel var. Bu engellere rağmen istediği gibi yaşayabilen, belki yüzde üç, bilemedin beş kadar. Geriye kalan büyük çoğunluk kendisine tavsiye edilen hayatı yaşıyor. Bu insanlar dertlerine derman arayacakları yerde, dertlerini depreştirenlere, tepki gösteriyorlar. O zaman da vara yoğa laf eden huysuz ihtiyar oluyorlar.
Yaşamda en büyük kazanç gönlünce yaşamak. Bunu başarabilenler, yaşamdan tatmin olurlar. Yaşamdan tatmin olmak, ta gönülden çok şükür diyebilmek, muhteşem bir duygu. Bu duyguyu tadabilenler, herkesin bu duyguyu tatmasını dilerler. İnsanlar her ne yapıyorsa, bu duyguya ulaşmak için yapıyor olmalı diye düşünüp, onlara sempatiyle bakarlar.
[author image=”https://www.kulecanbazi.com/wp-content/uploads/2014/11/huseyin-guducu.jpg” ]Hüseyin Güdücü
drguducu@hotmail.com[/author]