Yapılan araştırmalara göre hekimler tedavide kullandıkları ilaçlar hakkında bilgileri ziyaretlerine gelen Tıbbi Mümessillerden alıyorlar.
İlaç sektörünün en önemli temsilcileri olan Tıbbi Mümessiller nasıl yetişiyor?
İlaç firmaları tarafından dönemsel ve ara alımlar yapıyor. Bu alımlar için genel olarak iş ilanı sitelerini kullanıyorlar. Adaylara 30 – 45 günlük kurslarda şirket kültürü, çalışacakları ilaçların prospektüs bilgilerini detaylıca ürün müdürleri tarafından anlatılıyor. Çok sıkı olan bu eğitimler sırasında sınavlara tabi oluyorlar. Bu meslek hayatları boyunca sürüyor.
Ayrıca satış ve pazarlama konusunda detaylı ve uygulamalı bilgiler alıyorlar…
Tıbbi Mümessil’in Olmanın Avantajları
Tıbbi Mümessil olduğunuzda firmanız tarafından işlerinizi yapabilmeniz için bir araç tahsis ediyor. Bu aracın benzin ve bakım ücretleri firmanız tarafından karşılanıyor. Araçlarınızı bölge müdürünüzün bilgisi dahilinde özel işlerinizde kullanabilirsiniz.
Öğle yemeğiniz için Yemek Fişleri veya Yemek Kartları verilir. Günlük ortalama 20TL’lik verildiğini düşünürsek aylık 400TL’lik bir yemek kartı adınıza tahsis edilir. Bu yemek kartını anlaşmalı restaurantlarda kullanabileceğiniz gibi bazı marketlerde de kullanabilirsiniz.
Yılda bir ya da iki kez takım elbise firmanız tarafından hediye çeki olarak verilir. Onunla anlaşmalı kurumdan alışveriş yapabilirsiniz. Aldığınız takım elbise pahalı ise üzerini tamamlarsınız.
Tıbbi Mümessillerin Görevleri Nelerdir?
Tıbbi Mümessillerin görevleri çalışmış olduğu bölgede ilaçlarını hekim ve eczacılara tanıtmak ve satışını sağlamaktır. Aylık programlarını ve tahmini satış verilerini hazırlamak… Aylık ve Günlük olarak yapmış olduğu ziyaretlerin raporlarını programlarla veya manuel olarak firmasına iletmek… Bölge müdürleri tarafından verilen görevleri yerine getirmek… Toplantı ve sunumlar için organizasyon çalışması yapmak… Şirket tarafından gönderilen IMS bilgilerine göre satış stratejileri geliştirmek… Çalışmış oldukları ilaçlarla ilgili hekimlerden ve eczacılardan aldıkları geri bildirimleri firmalarına iletirler. Bu liste uzar gider.
Tıbbi Mümessillerin Yaşadığı Sorunlar Nelerdir?
En önemli sorun; zaman zaman yaşadıkları ziyaret yasakları oluyor. Bu yasakların kalması için platform olarak ortaya çıkan ve dernekleşen Mümessil Dayanışma Derneği yöneticileri çalışıyorlar. Sektörünüzde yaşayacağınız sorunları onlarla paylaşabilir ve çözüm yolları sunabilirsiniz. Sizleri dinleyeceklerdir.
Bu makalemizi okurken sektörde hangi yanlış sık yapılıyor? diye soruyorsunuz değil mi?
Makaleme başladığım cümlede gizli olduğunu söyleyeyim. En önemli görevimiz ziyaret listemizdeki hekimi ziyaret etmektir. O hekimi görmeden sadece MASAYA ÇALIŞMAK olmaz. Masaya Çalışmak nedir? diye sorarsanız. Çalıştığınız ürünleri hekim olmadığı zaman masasına sunum şeklinde yerleştirmektir. Bir bakıma not bırakmaktır.
Tıbbi Mümessil neden masaya çalışır?. Günlük olarak görmesi gereken hekim sayısı 20 -30 olabiliyor. Ziyaret sorunları yaşadığı için zaman yarışan bir mümessil zorunlu olarak masaya çalışıyor. Ya da hekimi hiç görmeden TELEVİZYON denilen bir raporlama yapıyor.
Bu durum nasıl aşılır diye sorarsanız… Günlük 15 kaliteli hekim ziyareti ile bunun aşılacağına inanıyorum. Şirketler tarafından bu konuda bölgesel olarak değil genel bir sorun olarak değerlendirilmesi ziyaretlerin rakamdan çok kalitelerine bakılması da sektöre canlılık getirecektir.
[author image=”https://www.kulecanbazi.com/wp-content/uploads/2014/10/bulent-vural-250×250.jpg” ]Bülent Vural
Kule Canbazı Editörü[/author]