Piyango bileti almak, ‘matematik bilmeme vergisidir,’ diyenler var. Açıkça, ‘matematik bilen biri, piyangonun isabet oranını hesap ederek, bilet almaz,’ demeye getiriyorlar.
Her ne kadar böyle diyenler varsa da; dünya genelinde, sayısal şans oyunlarına yılda 213 milyar dolar, bahislere ise 14 milyar dolar para yatırılıyormuş. Türkiye’de de şans oyunlarına yılda 3 milyar dolar civarında bir para yatırılıyormuş.
Bu durumda, şans oyunlarına bu parayı yatıranlar mantıksız mıdır, yoksa umutlarını taze tutmak için mantığı dinlemiyorlar mı? Soruyu şöyle de sorabiliriz; mantıklı mı olmalı, umutlu mu veya hem mantıklı hem de umutlu mu olmalı?
Zengin olmak isteyen bir insan düşünelim. Mantık diyor ki; zengin olmanın yolları bellidir. Zengin olmak isteyen, öncelikle, kendine güvenmeli, karşısına çıkabilecek zorlukları yeneceğine inanmalıdır. Bunların yanında, daha çok çalışmalı, mesleğinde bir fark yaratmalı, daha çok risk almalı, mevcut iş ile zenginlik mümkün değilse, zengin olacak bir işe girmeli vb. gibi seçeneklerden birini ya da birkaçını hayata geçirmelidir.
Hâsılı vesselam, zengin olmak isteyen illaki çaba göstermelidir.
Kendine güvenmeyen, önüne çıkabilecek engelleri aşabilecek gücü ve inancı bulamayan, atalet içindeki kişi, hiçbir çaba göstermeden zengin olmayı isteyecektir. Böyle bir insana ‘Nasıl zengin olunur?’ diye sorulsa, ‘Zengin olmak şans işidir,’ diyecektir. Şans ile para kazanmanın en uygunu yolu piyangodan para çıkmasıdır. Piyangodan para çıkmasının umarak hem zengin olma isteğini sürdürmüş, hem de zengin olduğunda elde edeceklerinin hayaliyle duygularının fitilini ateşlemiş olur. Bu duygularla kendini iyi hissettiğinden, mantığın sesine kulaklarını tıkayıp, piyangoya parayı basacaktır.
Mantıklı hareket etmeyi düstur edinenler, gerçekçi hedeflerine doğru, emin adımlarla ilerlerken, başarmanın mutluluğunu, kendine inanmanın gururunu, kazandıklarının sefasını sürerken duydukları memnuniyet ile kendilerini iyi hissedeceklerdir. Böyle yapmak dururken, duyguların fitilini ateşlemek için, milyonda birlik bir ümit için piyango bileti alanları anlamayacaklardır.
Piyango bileti alan, pozitif duygularını aktive etmek üzere kendine küçük bir yatırım yapmaktadır. Kendince minik bir para karşılığı umut ve hayal satın almaktadır. Ona sorarsan o da bu konudaki eleştiriyi anlamayacaktır.
Duygular, bedenimizin zihinsel faaliyetlerine verdiği tepkilerdir. Bir başka deyişle, zihnin bedendeki yansımasıdır. Zaten her ne yapıyorsak, güzel duygular yaşayalım diye yapıyoruz. Bazı insanlar bunu bir düzene sokmuş gidiyor, bunu beceremeyenler de piyangodan medet umuyorlar.
[author image=”https://www.kulecanbazi.com/wp-content/uploads/2014/11/huseyin-guducu.jpg” ]Hüseyin Güdücü
drguducu@hotmail.com[/author]