Uzmanlar her saç dökülmesinin aslında kayıp olmadığını ve periyodik olarak belli miktarda saç dökülmesinin normal olduğunu da ifade ediyor. İşte saç dökülmesine neden olan başlıca 10 faktör;
1. Protein ve A vitamini eksikliği; Özellikle diyet ve hamilelik dönemlerinde protein eksikliği saç dökülmesine neden olabilir. Protein eksikliğini önlemek için et, balık ve yumurta, süt gibi protein kaynaklarının alımının ihmal edilmemesi önemlidir. A vitamini eksikliği veya fazlalığı her iki durumda saç kayıplarına neden olan bir faktördür.
2. Genetik faktörler; Erkeklerde görülen saç dökülmesi büyük oranda genetik faktörlerden kaynaklanmaktadır. Özellikle baba ve birinci derece akrabalarda saç dökülmesi kişi için tehlikenin ön işareti durumundadır.
3. Kullanılan ilaçlar; Fiziksel ya da ruhsal sağlık özelinde kullanılan ilaçlar saç dökülmesine neden olabilir. Bu gibi durumlarda doktora başvurulması önerilmektedir.
4. Stres; Uzun vadede stres insan vücudunda çeşitli etkilere neden olmaktadır. Duygusal veya psikolojik olarak strese maruz kalmak çeşitli şekillerde saç dökülmelerine de neden olabilir. Ancak tek başına stres bir dökülme nedeni değildir.
5. Doğum; Doğumun ardından östrojen miktarı azaldığı için saçlarda dökülme meydana gelir. Kadınlar için tehlike yaratmayan bu durumundan bir süre sonra saçlar tekrar eski halini almaya başlar.
6. Saçın şekillendirilmesi; Boya veya perma gibi yöntemler, uygun koşullarda yapılmazsa saçı yıpratabilir. Ayrıca atkuyruğu ve örgü düzeninde saçı toplamak ve saç lastiği ile sıkça saçı şekillendirmek de kayba neden olabilir.
7. Demir eksikliği; Demir eksikliğine bağlı anemi saç dökülmesine neden olabilen faktörlerden biridir. Kan sayımı yaptırarak demir değerinizi öğrenebilirsiniz.
8. Yaşlanma; 60 yaşla beraber yaklaşık her 3 erkekten 2’si saç dökülmesi sorunu yaşar. 50’li yaşlarla birlikte kadınlarda da saç dökülmesi ve incelmesi sorunu sık görülür.
9. Tiroid; Tiroid bezi hastalıkları kilo alıp verme, ateş veya üşüme gibi sorunlara yol açtığı gibi, aşırı çalışan ya da çalışmayan tiroid saç dökülmesine de neden olmaktadır.
10. Bilinçsiz yapılan diyet; Bir düzen içerisinde yapılmayan diyetler genel anlamda bağırsak florasının bozulmasına neden olur. Düzeni bozulan bağırsak florası ileri aşamalarda bağışıklık sisteminin zayıflamasına zemin hazırlar.