İnsanlar, can ve mal emniyetinin olduğu, hak ve adaletin bulunduğu bir yerde onurluca yaşamayı talep ederler. Bu insanca talebe karşı saldırılar insanı korkutur. Bu korku sağlıklı korkudur. Korku duyusu, olası tehlikeleri sezerek kişiyi haberdar eder. Tehlikeyi sezen kişi, tedbirli ve dikkatli davranır.
Sağlıklı korku örnekleri; yaralanmaktan, hastalanmaktan kokan kişi, sağlığını korumak için tedbir alır. Onurlu yaşamak isteyen, yüz kızartıcı suç işlemekten kaçınır. İşini kaybetmekten korkan kişi, hesabını kitabını iyi yapar ve sorumlu davranır. Gelecek korkusu yaşayan öğrenci, sınavları geçmek için çabalar.
Sağlıklı korku insanı uyarır ve onu tedbirli olmaya yöneltir Böylece kişinin ayağını yere sağlam basmasına hizmet eder. İşte, yaşamın gerçek tehlikelerine karşı kişiyi koruyan bu yapıya ‘Pozitif ego’ deniyor.
Sağlıksız korku; gerçek bir tehlike olmadığı halde, varsayıma dayalı, sanal tehlikeden korkmaktır. Örneğin; ben şimdi olduğum gibi görünürsem, beni beğenmezler ve sevmezler, aralarına kabul etmezler korkusudur.
Kendine güveni olmayan zayıf kişiler, başkalarının beğenisine ve onayına muhtaçtır. Bu kişiler içindeki sevgi ve güven eksikliğini, başkalarının beğenisi ile doldurabileceğini ve böylece değerli olabileceklerini düşünürler. Bu düşünce ile başkalarının beğenisi, kendileri için can suyu haline gelmiş olur. Hal böyle olunca, kendinden vazgeçip, başkalarının beğeneceği bir maske takarlar. Artık bir kendileri, bir de maskeli kimlikleri vardır. Maskeli olduklarında kendini değerli hissettiklerinden, bu kimliği öylesine benimserler ki, zamanla gerçek kimliklerini unuturlar.
‘Olduğu gibi görünmekten’ korkup, olması gereken gibi davrananları, avucunun içine almaya hevesli avcılar beklemektedir. Onlara muhtaç oldukları ‘aferini’ verip, karşılığında kendilerine bağımlı, istedikleri gibi kullanabilecekleri bir eleman yaratırlar. Artık alan memnundur, satan memnundur. Kişi farkında değildir ama bir ‘aferine’ özgürlüğünü feda etmiştir.
Sağlıksız korku içindeki insan; başkalarını üzmemek adına kendi isteklerinden vazgeçer. Bütün yaptığı, gösteriş yapmak, yatırım yapmaktır. En ufak bir eleştiride yıkılacak bu yüzden eleştirilme korkusu ile yanıp tutuşacaktır. İşte bu yapıya da ‘Negatif ego’ deniyor. Sahte kişiliğin oluşturduğu negatif ego, kişiyi, ‘el ne der?’ diye sürekli korkutur. Oysa kişisel gelişimciler, sevgiyi içinizde arayın diyorlar. Sevgiyi içinde bulanlar negatif egonun esaretinden kurtulabiliyorlar.
[author image=”https://www.kulecanbazi.com/wp-content/uploads/2014/11/huseyin-guducu.jpg” ]Hüseyin Güdücü
drguducu@hotmail.com[/author]