İlaç sektörü Ocak 2014 itibariyle çok hızlı bir değişimle girdi. Özellikle ilaç sektörü 2013’ün son çeyreğinde gerçekleştirilen tazminatsız personel çıkarmaları ile dikkat çekmişti.
Günah Keçisi ÜTE’ler
İlaç sektöründe Tıbbi Mümesil, Tıbbi Satış Mümessili veya Reprezant olarak çalışan personel artık ÜTE ( Ürün Tanıtım Elemanı) olarak adlandırılacaklar. Daha önce “Sertifikalı Tıbbi Satış Mümessili Olmak” başlıklı yazımızda bahsettiğimiz gibi ÜTE’ler eğitim almaya başladılar. Bugüne kadar ilaç firmaları tarafından Temel Tıbbi Bilgiler ve Ruhsat Sahibi oldukları ilaçlar hakkında eğitim alıyorlardı. Lakin ÜTE Yeterlilik Eğitim Programı içerisinde bulunan konuların özellikle Sağlık Personellerine yönelik konular içerdiği belirtiliyor. İlk olmasından dolayı soru ve cevaplarında hataların bulunduğu 1.Dönem ÜTE’ler tarafından ifade edilmektedir. Sektöre yıllarca emek veren ile 1 aylık elemanın bir tutulması soru işaretlerini getiriyor.
Doktorlar En Çok Kimden Bilgi Alıyor?
Bu sorunun cevabını en güzel yine doktorlar veriyor. NTVMSNBC sitesinde ” Doktorlar en çok kimden bilgi alıyor?” yazısında okumanızı tavsiye ederim. Doktorların en çok “Tıbbi mümessillerin ziyarete gelmemesinden” şikayetçi olduklarını biliyor muydunuz?
Tıbbi temsilcilerden en fazla mevcut ve yeni gelecek tedavi yöntemleriyle ilgili detaylı bilgi almada faydalandıklarını kaydeden hekimlerin ziyaret zamanlaması konusunda ilk tercihleri ise ziyaretlerin mesai saatleri içersinde belli saatlerinde yapılması oldu.
İlaç Sektörüne Ne Oldu?
Yukarıdaki bölümde okuduğunuz gibi ziyarete gelen personelden bilgi alan ve hastalarına sunan bir hekim topluluğu var. Hastalarına şifalı gelecek ilacı seçmeye çalışan hekime kaliteli ziyaret götüren personelin azalması olduğunu görmek gereklidir. “Tıbbi Mümessillik Neşeli Hayat mı?” başlıklı yazımda belirttiğim gibi firmalar İK sitelerini kullanıyorlar. Personel seçimini minik bir “tık” ile “Kariye Kaderimiz mi” başlıklı yazımda belirttiğim gibi de eleme yapılıyor ve otomatik bir cevap veriliyor. İK yönetiminde bulunan kişilerin bu siteleri doğru kullanması ve başvuru yapan kişilere empatile yaklaşması gereklidir.
2014 ÜTE Odaklı Bir Yıl Olacak
Firmalar 2013 yılını değerlendirmek ve 2014’e farklı ve güçlü mativasyonlarla girebilmek için Aralık 2013’den itibaren toplantılarına başladılar. Bu yıl neredeyse birbirine yakın sloganlara giriş yapıyor. “Sensiz Olmaz”, “Sen Bizim Herşeyimizsin”, “Bizi Yanlız Bırakma”, “Sen Benimsin” tarzında akıllarından yıl boyunca çıkmayacak ve anlatacakları masallar ve hikayeler verilmeye başlandı. 2013’ün son çeyreğinin de işten çıkarılmış kişiler kendi iç motivasyonları ile Ürün Tanıtım Elemanı sertifikasını almaya çalışıyor. Firmanın biri iş imkanı sağlarda işe girerim düşüncesiyle…
Konfüçyüs ne demiş; “Sende bir yumurta var, bende bir yumurta var. Ben yumurtamı sana verdim, sen yumurtanı bana verdin. Sende bir yumurta var, bende bir yumurta var. ”
Öğrenmek, Keşfetmektir
[author image=”https://www.kulecanbazi.com/wp-content/uploads/2014/10/bulent-vural-250×250.jpg” ]Bülent Vural
Kule Canbazı Editörü
www.bulentvural.com[/author]