Ana Sayfa Yazar Cafe Toplumu Dönüştürmek

Toplumu Dönüştürmek

Toplumu Dönüştürmek

Birçok insan mevcut sorunların toplumu dönüştürmekle çözülebileceğini iddia eder. Bu düşünceye göre; toplumun yanlışlarını tespit edersin, buna uygun düzenlemeler yaparsın, işi toptan çözersin.

Hadi diyelim ki, bu yöntemle çözüm mümkündür. Peki, zaten göreceli olan yanlışı, doğruyu kim belirleyecektir? Kimine göre doğru olan diğerine göre yanlıştır, ya da tam tersidir. Öyleyse toplumun, bu konuda anlaşması, uzlaşması hiçbir zaman mümkün olamaz. Anlaşma olmayınca, o sırada kim güçlüyse, kimin borusu ötüyorsa, doğruları ve yanlışları onlar tespit eder ve düzenlemeleri buna göre yapar. Çoğunluğun kararı budur deyip azınlığa dayatır.

Güçlüler kendi doğrularını dayatınca, toplumun bir kesimi haksızlığa uğramış olur. Haksızlığa uğrayanlar, kendi doğrularını hâkim kılmak ve kendilerine haksızlık yapanlardan hesap sormak için derhal mücadeleye başlarlar. Gün gelir devran döner de, gücü ellerine geçirirlerse, o zaman onlar doğrularını güçsüzlere dayatır. Bu yüzden insanlar hep kendi doğrularını hâkim kılma mücadelesi yaparlar.

Toplumu dönüştürmek için, tarihte çeşitli rejimler denemiş ama hiç biri başarılı olamamıştır.  Çünkü toplum, birbiriyle ilişkide olan bireylerin istatistiksel birleşiminden ibaret, cansız bir yapıdır. Cansız bir yapı dönüştürülemez. Mevcut rejimlerin sorunsuz görünmesinin nedeni; güçsüzlerin sinmesidir. Aslında onlar sinmemiş, faaliyetlerini gizlice sürdürmekte,  sütre gerisinde güçlü olacağı günü beklemektedir.

Esas öğe bireydir. Toplumu dönüştürmek isteyenler, işe bireyden başlamalı, tüm çaba birey odaklı olmalıdır.  Değişim bireyden başlamalı demek; madem toplumu değiştiremiyorum, öyleyse; bireyleri, yani,  evladımı, eşimi, arkadaşımı, komşumu değiştirebilirim demek değildir.  O zaman herkes başkasını değiştirmeye çalışır ki bu şiddet doğurur.

Değişim, bireyin bilincinde olmalıdır. Bu da ancak kendi kendine, tecrübeyle mümkündür. Öyleyse, bireye, yeterince tecrübe yaşayabileceği özgür bir ortam sağlanarak değişime yardımcı olunabilir. İşte o zaman bilgelik gelişir. Bilge birey, hakikati görür ve ondan yana olur.

[author image=”https://www.kulecanbazi.com/wp-content/uploads/2014/11/huseyin-guducu.jpg” ]Hüseyin Güdücü
drguducu@hotmail.com[/author]